Evert Taube

Evert Taube - En af nordens største kulturpersoner

Evert Taube, den svenske sømand, kunstner, digter, komponist og troubadur, som vi kender for utallige dejlige melodier.  Så længe skuden kan gå, Min elskling du er som en rose, Calle Schewens vals.

Han har skrevet omkring 200 sange.

Egne oversættelser til dansk

 Jeg har oversat nogle af hans sange til dansk, fordi jeg gennem årene har kunnet konstatere at meget gik tabt, når vi som danskere skulle forstå de svenske tekster. -Og det er en skam,  der er drabelige fortællinger, morsomme historier og smuk poesi i hans værker. 

Mine oversættelser er godkendt af de svenske rettighedshavere, bl.a. Universal Music.

Evert Taube bruger 2 personer i sin digtning. Sømandsvennen Frithiof Anderson, til viserne om livet på havet og Rönnerdahl som den lidt ældre...

Men ind imellem optræder der også andre venner og bekendte i hans sange.  

Evert Taube grundlagde i 1936, sammen med Skibsredderen Sven Salén og borgmester Gunnar Fant "Samfundet Visans Vänner. Som de sagde:

        "Viser er ikke finkultur, men kultur når den er finest." 

I visen "Maj på Malö"  står Evert Taube sammen med vennen Gustav Johansen, der var handelsmand på Malø, på en tid hvor al transport mellem øerne i skærgården foregik i små både, uden for butikken netop her, og kigger på den skønne Maj, der kommer roende til købmanden.

"Hvem er den pige, hun ror som en mand? " lyder det i visen.

Evert Taube døbte handelsmanden "Flink"   Og endnu i dag hedder butikken Flinks Handelsbod, og er et blomstrende foretagende, selv om selve butikken ser ud som på Evert Taubes tid.

Handelsnamd Flink og Evert Taube

Et selskabslokale hos Handelsmand Flink. Bemærk portrættet af Evert Taube

Her giver vi den gas i slutnummeret Calle Schewens Vals. Fra en Taube-Bellman aften i Hinnerup Kulturhus, med Hadsten Sangforening og Vibeke Hansen på harmonikaen

Ved et tilfælde fandt jeg denne svenske lut fra 1936. Formentlig har Evert Taube spillet på en magen til da han komponerede Calle Schewens Vals. Den medbringer jeg og spiller et par numre på så man kan høre den helt originale lyd. Det er en Levin -og der var 1 års garanti i 1936 :-)

Nyeste kommentarer

30.07 | 17:59

Kære Mette Fuglø Tak for din interesse for Peter Sand. Jeg er sikker på d...

28.07 | 10:03

Jeg har haft Peter Sand som privat sanglærer. Jeg mener i 1977 og 1978, in...

09.02 | 11:16

Jo, nu har jeg jo ikke oversat alle 200 viser

03.02 | 09:41

Er det muligt at få lov til at få dine oversættelser af Evert Taubes sange?